Friday, August 6, 2010

ISTINA O HITLERUIstraživač Abel Basti tvrdi da firer nije izvršio samoubistvo, već je pobegao iz Nemačke u savršeno organizovanoj špijunskoj operaciji


Analiza DNK koja je dokazala da lobanja, koja se čuva kod Rusa, ne pripada nacističkom diktatoru Adolfu Hitleru potvrđuje hipotezu koju je lansirao, pored ostalih, argentinski istraživač Abel Basti, autor knjiga Nacisti u Bariloču i Hitler u Argentini: glavešina Trećeg rajha nije izvršio samoubistvo u berlinskom bunkeru 30. aprila 1945. poslednjih dana Drugog svetskog rata.
- Prošle godine uputio sam Rusima zvanični zahtev u vezi sa proučavanjem lobanje. Sastao sam se sa ruskim ambasadorom preko koga sam predao zahtev direktoru Federalne arhive u kome se čuvaju ti ostaci koji se pripisuju fireru. I sada su vlasti u Moskvi omogućile američkom naučniku da samo jedan sat proučava lobanju - saopštio je Basti, koji piše još jednu knjigu na svoju omiljenu temu o životu i smrti Adolfa Hitlera u Argentini.
Zašto su ruske vlasti dozvolile da se samo jedan sat proučava lobanja radi razotkrivanja tajne, stare već 64 godine?
- Mi koji pratimo taj problem dobro znamo da ta lobanja ne pripada Hitleru. Sada imamo dokaze za ono što smo uvek znali. Odgovor treba tražiti u velikoj politici. Do svoje smrti 1953. Staljin je neumorno izjavljivao saveznicima i njihovim obaveštajnim službama da je Hitler pobegao u Španiju ili u Argentinu. Sada ja pokušavam da se izborim da mi argentinsko Ministarstvo odbrane omogući da se upoznam sa tajnim dokumentima u kojima se govori da su nacističke podmornice stigle u Patagoniju 1945. godine.

Da li je Staljin želeo da se sudi Hitleru?

- Do Nirnberškog procesa (septembar 1945) Staljin je insistirao na suđenju: On treba da se pojavi na sudu, a ja ga nemam, govorio je. Ne navodeći bilo kakve dokaze, britanski major Rodžer je nekoliko meseci kasnije zaključio da je Hitler izvršio samoubistvo. Nema zaključka sudsko-medicinskih eksperata, nema tela, nema obdukcije, nema nikakvih tragova. Izjavili su da je Hitler izvršio samoubistvo 30. aprila 1945. i pomoću date teze njega izbacuju iz igre.
A kako je Nemačka dokumentovano oformila pretpostavljenu smrt Hitlera nemajući telo?
- Svedočanstava o Hitlerovoj smrti zaista nije bilo. Nemačka je objavila da je on mrtav tek deset godina kasnije, polazeći od prezumpcije smrti. Na taj način Hitler je za Nemačku bio živ još deset godina.
Ako je Staljin tvrdio da je Hitleru pošlo za rukom da se sakrije, zašto je kasnije SSSR podržavao teoriju samoubistva firera?
- Sa smrću Staljina dogodile su se promene u sovjetskoj politici i Moskva je počela da podržava verziju o samoubistvu Hitlera, ali se tamo o bekstvu firera otvoreno govorilo. Jedan sovjetski general je izjavio da je Hitler pobegao. Tu frazu je čuo od Staljina, koji je to saopštio Amerikancima, i Ajzenhauer se s time složio. U novembru 1945. jedan američki senator je prezentovao projekat kojim je ponuđena nagrada od milion dolara za informaciju o tome gde se nalazi Hitler. Zvanična istoriografija bila je orijentisana na verziju bekstva, ali su svedoci nestali u sovjetskim kazamatima, a oni preživeli tvrdili su da je Hitler izvršio samoubistvo. Ali nema nikog ko je video da je on ispalio metak u čelo, niti ima nekog ko bi potvrdio da je Eva Braun uzela ciankalij.

Je li Hitler znao da je rat izgubljen?

- Oni su znali da gube rat i dve godine ranije su razradili plan evakuacije ljudskih, tehničkih i naučnih resursa. Plan je razrađen veoma detaljno i malo ko je bio upoznat sa planom u celosti. Organizacija je bila na vrhunskom nivou. Sve je bilo do tančina sračunato. Svaki izvršilac znao je samo svoj sektor odgovornosti. I bekstvo Hitlera bilo je sastavni deo tog plana evakuacije.
Koliko je bilo važno dokazati da lobanja koja se čuva kod Rusa ne pripada Hitleru?
- To je od velikog značaja, jer se radi o nedovoljnoj naučnoj potvrdi, o jedinstvenom fragmentu koji je, kako je tvrdila ruska strana, predstavljao dokaz da se Hitler ubio u Berlinu.
I, je li se Hitler skrivao u Argentini?
- Danas postoji sve više pouzdanih dokaza u korist toga da je Hitler zaista pobegao iz Nemačke i sakrio se u Argentini. Radi se pre svega o broju svedoka kojih u našoj zemlji ima mnogo. Među drugim dokazima mogli bismo pomenuti takođe dokumenta FBI u kojima se govori o tome da je tih godina taj resor tragao za Hitlerom u Argentini.
Je li Hitler živeo samo u gradu Bariloče?
- Ne. Hitler je doputovao u Argentinu relativno mlad, kada je imao 56 godina i imao je mnogo veza. U Bariloču su on i njegovi istomišljenici održavali susrete, ali je on putovao po raznim gradovima zemlje. Doputovao je u Argentinu pod drugim imenom, bez brkova, ošišao je kosu skoro na nulu, a uz to je i posedeo. Nije ga bilo moguće prepoznati.
Da li je Hitler živeo u hotelu Edem u La Faldu koji je pripadao nemačkoj porodici?
- Ne, nije tamo, već u predgrađu, u kući bračnog para koji je posedovao hotel, a takođe u kući koja se nalazi u mestašcu Pan de Asukar. Još je živa žena koja mu je 1949. pomagala u kući. Njih je bilo troje, bračni par - vlasnici hotela (oni su već umrli) i ona. Već 1945. vlasnici Edema su počeli davati Hitleru pare koje su prikupljali od Nemaca koji su živeli u Argentini. Oni su prodavali zemljišne parcele u Kordovi, a pare slali njemu. Sačuvan je veliki broj zanimljive korespondencije, pored ostalog Hitlerova pisma na 10-15 stranica, u kojima on piše na šta je potrošio dobijene pare. Ida Ejkhorn, supruga vlasnika hotela Edem, odnosila se prema fireru kao prema svom najbližem rođaku. Postoje filmski kadrovi na kojima su oni snimljeni zajedno u Berlinu. I postoji izveštaj FBI, datiran septembra 1945, u kome se kaže da je u La Faldi sve spremno za prijem Hitlera!

Zašto je Hitler došao upravo u Argentinu?

- Hitler nije mogao tek tako pobeći a da se prethodno nije dogovorio sa Sjedinjenim Državama, koje su imale savremene sisteme radarskih stanica, pomoću kojih su pratili kretanje brodova i aviona širom sveta. U Argentinu je došlo između 20 i 30 hiljada nacista koje je predsednik Peron primio u saglasnosti sa Englezima i Amerikancima. A u SAD je otišlo više od 300 hiljada gde su ih obučavali da bi ih koristili u borbi protiv komunizma. Drugi svetski rat je završen, a počeo je novi - hladni rat. Ameriku je zanimala atomska bomba, proces obogaćivanja uranijuma, a taj su proces poznavali nacisti. Drugim rečima, u pitanju je bilo sveobuhvatno prenošenje tehnoloških znanja.

Izmišljotine o bekstvu
Izvor: Argumenti i fakti, Moskva

Analiza fragmenata Hitlerove lobanje pokazala je da su ti ostaci zapravo pripadali 40-godišnjoj ženi. Postavlja se pitanje: kamo se denuo firer?
- Lično sam uvek sumnjao u tu verziju - izjavio je za Argumente i fakte Vladimir Belous, profesor, šef katedre za savremenu otadžbinsku istoriju Nižegorodskog državnog univerziteta. - Jer, od samog početka umesto činjenica podastirane su sve same izmišljotine: neki su iz neke jame izvukli nekakve fragmente i izjavili da su pripadali Hitleru. Dokumenata kojima se može verovati i izjava svedoka nema. Doduše, i ovo poslednje saopštenje o ženskoj lobanji izaziva sumnju. Da bismo se uverili u to da se tokom svih poratnih godina čuvaju ostaci upravo vođe Trećeg rajha neophodno je pronaći biološki materijal koji je nesporno pripadao Hitleru (na primer, vlat njegove kose), uporediti genetsku strukturu tog materijala i onog što se čuva u Moskvi. Jedino uz njihovu potpunu identičnost moglo bi da se zaključi da je u bunkeru aprila 1945. zaista izvršeno samoubistvo. A dok takvog dokaza nema, izmišljotine o bekstvu firera u Španiju ili Argentinu, ili možda na Antarktik, pojavljivaće se jedna za drugom

No comments:

Post a Comment