Friday, August 6, 2010

Niste znali o XP-u

-> Vratite izgubljene podatke na hard disk
Podatke sa Hard Diska koje ste izgubili na bilo koji nacin moguce je vratiti. Postoji jako veliki broj programa za vracanje izgubljenih podataka s kojima možete vratiti podatke i nakon formatiranja diska. Za pronalaženje jednog od tih programa dovoljno je u nekoj tražilici ili P2P programu upisati " Recovery ". Ovdje možete pogledati listu nekih File Recovery programa. Unutar Recovery programa je potrebno selektirati particiju na kojoj su se nalazile datoteke koje želite vratiti i pokrenete Search

-> Posaljite sliku svog desktopa (Print Screen)
U Windowsima tipka na tipkovnici PrtScr snima sliku ekrana.U kombinaciji Alt + PrtScr snima samo aktivni prozor. Želite li slikati desktop i poslati nekome jednostavno prikažite desktop ( zatvorite sve ostale prozore) i pritisnite PrtScr zatim otvorite neki graficki program npr. Paint Shop ili Paint iz Windowsa kojeg cete naci Start – All Programs – Accessories – Paint i u njemu jednostavno paste, zatim sliku sacuvate i mozete je nekome poslati. Želite li slikati samo jedan aktivni prozor koristite Alt + PrtScr daljni postupak je isti.

-> Sto kada nemate misa na racunalu?!? Evo rjesenja
Simbol te tipke vidili bi ovako ? a nalazi se u fontu Wingdings. U situaciji kada nemate miša na racunalu je i dalje moguce sve raditi cak i brže nego sa mišem pa je korisno znati par kratica u samim Windowsima pa evo par kratica sa tipkom Win koje se nalazi na dnu tipkovnice.
Win – otvara/zatvara Start meni
Win + E – otvara My Computer
Win + L – vraca vas na log-on dobro za promjenu Usera
Win + F - otvara Search
Win + R – otvara Run prozor
Win + F1– Help
Win + M – minimizira sve prozore
Win + Shift + M – sve prozore vraca u prethodno
Win + Break – System Properties
Win + D – Show Desktop
Win + Ctrl +F – Search Computer name

-> Prikazivanje tekstova pjesama u Winampu
EvilLyrics 0.1.7 je fantastican program koji sadrži popis servera na Internetu koji sadrže lyricse stotina tisuca pjesama. Radi na principu kada u Winampu pokrenete neku pjesmu EvilLyrics je detektira izvodaca i ime pjesme zatim pretražuje po serverima i to radi jako brzo. Textove koje je prikazao dok ste na Internet sprema na hard disk pa tako dok ste off ponovnim pokretanjem te pjesme ne trebate se spajati na Internet.Ima jos puno dodataka kao Google query, Translate lyrics, Album profile, Chord search, Album cover, Full album lyrics … itd. Preporuka svima EvilLyrics 0.1.7

-> Kako napraviti ispis mp3-ca sa hard diska
Vecina nas ima stotine mp3eva na hard disku i nekada nekoga interesira imamo li to i to od tog i tog. Evo jednostavnog nacina da napravite listu mp3eva koji se nalaze unutar jedne particije ili foldera. Otvorite Command Prompt i upišite particiju na kojoj su mp3evi npr. D: i pritisnite Enter. Upišite “dir” i Enter da provjerite dali je to particija na kojoj su mp3evi.Ukoliko je to particija na kojoj su vam mp3evi upišite sljedece: "dir / s / w *.mp3 >C:Lista_mp3.txt" . Sa ovim ce se lista svih mp3eva sa D: particije sacuvati kao Text file na C: particiji. Možete sve mijenjati prema vašim željama npr. ako želite listu u wordu stavite .doc umjesto .txt itd. Tu listu možete nekome poslati ili printati.

-> Posaljite mms preko Interneta na mobitel
Vjerojatno želite znati kako poslati MMS preko Interneta pa evo objašnjenja. Polifonske melodije se najviše traže, njih možete pronaci na Internetu evo jedna stranica Hometown. Princip slanja polifonske melodije tj midi-a se temelji na WAP PUSH platformi dakle morate biti sposobni na vašem mobitelu ukljuciti WAP i u njemu tražilicu (browser). Na stranici MMS-pih možete uploadati file iz vašeg racunala koji ne smije biti teži od 250 kb. Ukoliko ste uspješno uploadali dobiti cete adresu fila i ID. Da biste skinuli taj file u WAP browser upišite “http://www.mms-serbia.com/wapupload/wap.php” bez navodnika i ID koji ce vam pisati na stranici

-> Napravite sliku albuma na MP3 folderu
Albumi mp3eva koje cuvate na hard disku puno ljepše ce izgledati ukoliko folderu albuma dodate sliku covera albuma. Da bi stavili sliku na folder jednostavno desni klik pa odaberite Properties – Customize – Choose Picture odaberete sliku front cover ili naslovnicu albuma i potvrdite na Applay – Ok, stavite folder View na Thumbnails i uživajte. Ukoliko mp3eve slušate u Windows Media Playeru za svaki mp3 biti ce prikazana slika albuma. Album cover je najjednostavnije tražiti sa Evil Lyrics koji je opisan u postu " Lyrics dodatak za Winamp" dok svira mp3 u winampu, u Evil Lyricsu pod open in browser kliknite Album cover. Intenet obiluje slikama pa album cover možete naci na razne nacine primjerice Google – Slike a tu sliku možete kasnije iskoristiti cak i za omot.

-> Preimenovanje vise datoteka istovremeno
Ukoliko želite preimenovati veci broj datoteka istovremeno nije vam potreban nijedan program za to Windows Explorer imaju tu mogucnost. Selektirajte sve datoteke koje želite preimenovati ( Ctrl + A) i pritisnite F2 ili desni klik – Rename i upišite " novoime(0) " i Enter, redni broj mora biti u zagradama. Možete poceti sa bilo kojim rednim brojem za prvu datoteku iduca datoteka ce biti za 1 veca. Ukoliko želite odredenu datoteku na prvo mjesto a neku na drugo presložite ih tako prije preimenovanja.Ovo je izuzetno pogodno za slike sa digitalnih aparata koje su brojcano imenovane.

-> Sto kada nemate tipkovnicu – On Screen Keyboard
Ukoliko imate neki problem sa tastaturom pomoci vam može On-Screen Keyboard kao zamjenska tastatura unutar Windowsa. Koristi se sa mišem pa malo izvježbajte rad jer nikada ne znate kada vam može zatrebati. Pronaci cete je u Start – All Programs – Accessories – Accessibility – On Screen Keybord ili u Start – Run upišite " osk ".

-> Izradite Autorun za svoje CD-e
Iako na Internetu ima poprilicno programa koji nude izradu Autorun-a za nešto dolara nisu vam potrebni. Stavite u CD-Rom neki Cd koji ima autorun – desni klik na CD-Rom i Open ili Explore. Primijetiti cete da ima Autoran.inf file desni klik na njega i Open With pa odaberite Notepad. Primijetiti cete da je sadržaj jako jednostavan i možete ga vrlo jednostavno izraditi sami. Otvorite Notepad i upišite ovaj code:

[AutoRun]
open=CD_Start.exe
icon=CD_Icon.ico

CD_Start.exe – možete zamijeniti sa bilo kojim filom uz tocnu extenziju na kraju
CD_Icon.ico – poželjno je da vaš autorun CD ima ikonu pa pronadite neku i upišite joj ime.ico.
Kada ste u Notepadu upisali sve sacuvajte kao Autorun.inf i spržite na CD za koji ste radili Autorun, ne zaboravite ikonu.

-> Iskljucite ICQ zvukove koji vam smetaju
Ukoliko koristite ICQ program za instant messaging, novu verziju možete skinuti na www.icq.com , poznati su vam svi zvukovi koje proizvodi. Ukoliko vam neki zvuk smeta primjerice legendarno ku-ku kada primate poruku jednostavno ga možete iskljuciti. Kliknite ma Main – Preferences zatim u lijevom izborniku odaberite History, Alerts & Sound – Sound. Pod " Sound Schemes" možete odabrati " No Sound" cime ste iskljucili sve zvukove na ICQ-u ili odabrati " My Settings" potom u gornjoj listi svih zvukova kliknete na zvuk koji želite iskljuciti i odaberete Disable – ku-ku je " Incoming Message ".

-> Vremenski ogranicite userima koristenje racunala
Ukoliko imate administratorske ovlasti možete ograniciti userima vremenski kada mogu koristiti racunalo. Ovo je idealno za roditelje pa pripazite ukoliko to niste. Onome kome želite ograniciti korištenje racunala kreirajte odvojeni korisnicki racun. U Command Prompt dovoljno je upisati "net user ime / vrijeme: dane , logon- logoff" bez navodnika pa evo nekoliko primjera.
Za pocetak upišite " net user ime" bez navodnika i Enter.
1 – "net user Ivan /time:M-SU,08:00-17:00"
2 – "net user Maria /time:M-F,8am-5pm"
3 – "net user Marko /time:M,4am-5pm;TH,1pm-3pm;W-F,8:00-17:00"
4 – "net user Ivana /time:all" – može uvijek
5 – "net accounts/time:all" – accounts se odnosi na sve usere
6 – "net user Ivan/forcelogoff:5" – gašenje 5 min po isteku vremena
Pod 1. useru Ivanu ograniceno cijeli tjedan (Monday – Sunday) logiranje od 08:00 do 17:00 dok je pod 3. user Marko za svaki dan drugacije vrijeme. Forcelogoff se koristi za gašenje racunala po isteku zadanog vremena.

-> Zip Fileovi kao folderi
Vjerovatno ste primjetili da Windows Xp zip filove prikazuje kao foldere. Ukoliko koristite Winzip ili Winrar ne možete to primjetiti pa vam ta mogucnost Windowsa nije potreba. Iskljuciti je možete tako da u polje Start – Run upišete "cmd" zatim " regsvr32/u zipfldr.dll ", ukoliko ste pravilno upisali dobiti cete potvrdu "DllUnregisterServer in zipfldr.dll succeeded". Ukoliko poželite vratiti Windowsima tu mogucnost upišite " regsvr32 zipfldr.dll " i zip folder je tu.
-> Saznajte sve informacije za vase racunalo
Poželjno je da znate informacije o vašem racunalu narocito pocetnici koji su kupili gotove konfiguracije racunala. Opet i za tu svrhu postoje mnogi programi ali opet nisu potrebni.U Start – Help and Support pod Pick a task odaberite "Use Tools to view your computer information and diagnose problems", lijevo u izborniku kliknite na My Computer Information i pregledajte sve 4 opcije koje vam nudi. Pod "My Computer Information – Status" obratite pozornost na Hardware – Update.

-> Desktop Icon Transparent
Ukoliko ste izgubili prozirnu pozadinu na Desktop icon-icama ili ako je želite iz nekog razloga iskljuciti evo kako to možete napraviti: u Control Panel – System – Advanced pod Performance kliknite na Settings i jednostavno ukljucite ili iskljucite "Use drop shadows for the icon labels on the desktop"

-> Zakljucajte Wallpaper tako da vam ga ne mogu mjenjat
Jedan od nacina zakljucavanja wallpapera da vam ga drugi useri na racunalu ne mogu mijenjati je postavljanje Active Desktop-a. Evo jedan mali trik kako to uciniti - u polje Run upišite " gpedit.msc " i pratite User Configuration – Administrative Templates – Desktop – Active Desktop zatim dva puta kliknite na Active Desktop Wallpaper postavite na Enable i pod "Wallpaper Name" upišite putanju do wallpapera kojeg želite postaviti kao što je objašnjeno u Example. Ne zaboravite na kraju putanje tocnu extenziju (.jpg ,.bmp). Ukoliko tako postavljeni wallpaper želite promijeniti morate to napraviti na isti nacin na koji ste ga postavili.
Drugi nacin ujedno i jednostavniji je User Configuration – Administrative Templates – Control Panel – Display dva puta kliknite na "Prevent changing wallpaper" i postavite na Enable.

-> Kako saznati svoju IP Adresu
IP (Intrernet Protocol) glavni protocol koji se koristi na Internetu. IP adresa je jedinstveni cetverobrojcani code dodijeljen svakoj domeni na Internetu. Ukoliko želite saznati vaš IP otvorite Command Prompt i upišite " ipconfig " za više informacija upišite " ipconfig/all ".

-> Izbrisite fileove bez odlaska u Recycle Bin – IMMEDIATLY
Standardna procedura brisanja nekog fila ide tako da se u nekoj mapi na neki file odabere delete, zatim potvrdi brisanje nakon cega file odlazi u Recycle Bin gdje odaberemo " Empty Recycle Bin". Ukoliko želite brisati direktno ne koristeci Recycle Bin to možete ukljuciti u Recycle Bin Properties pod Global tako da ukljucite opciju " Do not move files to the Recycle Bin. Remove files immediately when deleted". Tu se nalazi i opcija "Display delete confirmation dialog" koja se odnosi na potvrdu brisanja fila ali nije je baš mudro iskljucivati.

-> Sto ako ste uninstalirali neki program a on se i dalje nalazi u Add/Remove
To se obicno dogada prilikom nepravilne uninstalacije na bilo koji nacin prvenstveno rucno brisanje iz Program Files foldera. Antivirusni programi se u pravilu uninstaliraju ponovnim pokretanjem Setupa. Ukoliko ste sigurni da ste u potpunosti izbrisali program a on se ipak nalazi u Add/Remove Programs boxu možete ga rucno izbrisati u Run upišite "regedit" i pratite kljuc HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionUninstall - tu izbrišite program koji ne želite da se pojavljuje u Add/Remove Programs.

-> System restore – pomocnik u nevolji
Sa System Restore možete vratiti system u prijašnje vrijeme kada je racunalo najbolje radilo.
Ukoliko radite neke opasnije zahvate na racunalu dobro je da prije napravite Restore Point na koji se ukoliko nešto pode naopako možete vratiti. System Restore možete pronaci pod Start – All Programs – Accessories – System Tools .Ukoliko želite izbrisati sve sadašnje Restore Points unutar System Restora ucinite sljedece: Desni klik na ikonicu My Computer na desktopu i odaberite Properties – System Restore zatim ukljucite " Turn off System Restore on all drives" kliknite Apply i potvrdite da želite izbrisati sve sadašnje Restore Points zatim restartajte racunalo i na isti nacin ukljucite System Restore.

-> Reinstalirajte osteceni IE
Uslijed mnogobrojnih spywarea i redilera u IE se znaju pojaviti rupe koje dovode do slabije funkcionalnosti. Prvenstveno pokušajte popravak sa SFC/scannow unutar Command Prompta.
Ukoliko pokušate pokrenuti novi setup za IE odbiti ce ga s objašnjenjem da je vec instaliran.
Kako bi ponovo mogli pokrenuti setup za IE napravite malu korekciju u Registryu. U Run upišite "regedit" i pratite kljuc HKEY_LOCAL_MACHINE – SOFTWARE – Microsoft – Active Setup – Installed Components tu pronadite key {89820200-ECBD-11cf-8B85-00AA005B4383} kljucu" IsInstalled" Value data iz 1 promijenite u 0 pritisnite F5 i možete reinstalirati IE. U koliko želite reinstalirati i Outlook na istom mjestu kljucu {44BBA840-CC51-11CF-AAFA-00AA00B6015C}ucinite istu stvar kao u prethodnom kljucu.

-> Izbrisite Schortcut strijelice
Iako to možete napraviti sa bezbrojnim Tweak alatima koji su danas dostupni na web-u evo kako se strjelice na shortcut-ima brišu rucno. Dakle ukoliko želite na desktopu shortcut ikonicama ukloniti strjelicu koja je karakteristicna za shortcut u Start - Run upišite "Regedit" i pronadite kljuc:
HKEY_CLASSES_ROOTlnkfileIsShortcut
HKEY_CLASSES_ROOTpiffileIsShortcut

-> Omogucite hibernaciju
Hibernacija je postupak gašenja racunala pri cemu sacuva sve informacije na racunalu u trenutku kada ste ga poslali u hibernaciju. Drugim rijecima ukoliko nešto radite na racunalu ugasite ga na Hibernate u sljedecem ukljucivanju racunala možete nastaviti gdje ste stali. Hibernacija nije podstavljena po "Default" pa je potrebno ukljuciti što možete napraviti u Control Panelu pod Power Options – Hibernate ukljucite " Enable hibernation". Prilikom gašenja racunala u prozoru "Turn off computer Windows" na tipkovnici pritisnite tipku Shift i prislonite kursor miša na Stand By i pojaviti ce se Hibernate – Testirajte.

-> Rjesite se «»- krivih navodnika u Office XP-u
Ukoliko vam u Wordu prilikom stavljanja navodnika sa Shift + 2 prikaže «» ovakve navodnike to je zato što ove "" navodnike zamjenjuje sa "pametnima". Postupak ispravljanja tih navodnika za Office HR: Oblikovanje – Samooblikovanje – Mogucnosti – Samooblikovanje za vrijeme upisa . Pod "Za vrijeme upisa" iskljucite "Ravne navodnike"- -"Pametnim navodnicima". Tko je "pametan", a tko "glup" prosudite sami.

-> 2 korisne funkcije Mouse Wheela u IE
Mouse Wheel odnosno kotacic na mišu osim poznate Scrool funkcije unutar Internet Explorera ima još mogucnosti. Kliknite kotacic miša negdje na stranicu i polako udaljavajte miš od središnje tocke koju ste kliknuli. Ukoliko vam je na nekoj stranici font necitljiv koristite Ctrl i kotacic za povecavanje velicine fonta na stranici. Kada namjestite velicinu fonta Internet Explorer ce je zapamtiti i koristiti na svim iducim stranicama.

-> Brzi pristup Historyu u IE
History folder sadržava linkove stranica koje ste posjetili ,po standardnim opcijama ,u zadnjih 20 dana. Ukoliko želite regulirati koliko dana da vam cuva posjecene stranice otvorite Internet Options pa pod General na dnu History "Day to keep pages in history:" odredite dane. Stranicama koje ste posjetili možete pristupiti i preko Run-a. Otvorite Run (Win +R) i upišite Http i prikazati ce vam sve web linkove koje ste posjetili. Pogodno je za traženje stranice koju ste nedavno posjetili a ne možete se sjetiti adrese.

-> Namjestite ili iskljucite AutoPlay
Osnovne opcije za AutoPlay se nalaze: desni klik na opticki uredaj odaberite Properties – AutoPlay. Ukoliko želite da vas pita kojim programom da otvorite medij selektirajte "Prompt me each time to choose an action" ili ukoliko želite uvijek odredenim programom selektirajte "Select an action to perform" i odaberite. Ukoliko želite u potpunosti iskljuciti Autoplay otvorite Run (Win+R) i upišite "gpedit.msc" bez navodnika. Pratite Computer Configuration - Administrative Templates – System. Tu pronadite kljuc "Turn off AutoPlay". Dva puta kliknite na njega i postavite na Enable

-> Namjestite u Neru Hrvatska Slova
Ukoliko u Neru kada pokušate pržiti neke slike ili neke druge filove koji imaju u imenu hrvatska slova poput š,c,c,d,ž prijavi error zbog toga što u svom default fontu ne podržava hrvatska slova. Da bi postavili hrvatski font uradite slijedece: u Neru kliknite na File – Preferences – Language. Tu kliknite na Browse i pod "Script:" namjestite na Central European. Potvrdite na Ok – Apply – Ok i testirajte.

-> Spajanje graficke kartice sa TV-om
Prvenstveno graficka kartica mora imati Tv out izlaz. Dobro objašnjenje možete pronaci OVDJE. Potreban je S-video kabel ako nemate na tv-u ulaz za S-video onda morate kupiti Scart adapter sa S-video ulazom. Skinite posljednje drivere za graficku karticu i podesite Display postavku na Clone "Analog Display + TV". Dalje možete namjestiti pa potrebi npr. za Nvidia jedna od važnijih stvari je Overlay Settings kojeg možete naci desni klik na Nvidia Settings u system tray-u pa pod Color Correction gdje namjestite "Apply color changes to:" stavite na "Overlay/VMR" s tim cete prilikom pokretanja filma dobiti sliku preko cijelog Tv-a. Vecinu informacije koje vas zanimaju možete pronaci na gore postavljenom linku.

-> Ukljucivanje i iskljucivanje Microsoft Windows and Fax Viewer
U današnje vrijeme ima jako puno preglednika slika. Medu najpopularnijim su ACDSee i IrfanView. Ukoliko vam smeta Windows picture and fax viewer možete ja iskljuciti. Dovoljno je u Run ili Command Prompt upisati "regsvr32/u shimgvw.dll" s cime ste ga iskljucili, a ukoliko ga poželite ponovo vratiti upišite "regsvr32 shimgvw.dll". Ostale preglednike možete kontrolirati tako da im pod File Associations ili Image File Types ukljucite ili iskljucite željene extenzije. Ukoliko naidete na problem prilikom postavljanja Windows picture and fax viewer-a kao default preglednika jednostavno desni klik na neku sliku i Open With – Choose program i namjestite Windows picture and fax viewer i ukljucite "Always use selected program to open this kind of file" i to ponovite za sve extenzije koje želite

-> Kako se spojiti na news grupe
S obzirom da postoje mnogi news reader-i Outlook Expres je najkorišteniji. Dakle otvorite Outlook Expres pa odaberite Tools – Accounts, zatim lijevo Add – News. Pod "Display name" upišite nick name. E-mail adresu upišite bilo koju vašu aktivnu. News (NNTP) server upišite jedan, bilo koji besplatni news server, najjednostavnije od vaše konekcije npr. news.iskon.hr, news.hinet.hr, news.carnet.hr..itd. Kada ste kreirali zatvorite Accounts i pogledajte listu news grupa na tom serveru. Listu uvjek možete provjeravati tako da kliknete na news server i odaberete Newsgroups. Preporuka: hr.comp.softver, hr.mag.bug, hr.mag.pcchip – u ostalim grupama svakako cete naci nešto za sebe. Ukoliko vas zanimaju sve hrvatske grupe postoji Lista.

-> Kako vidjeti sve instalirane drivere na racunaluŽelite li vidjeti listu svih instaliranih drivera na vašem racunalu otvorite Command Prompt ,dakle Start – Run upišite "cmd" bez navodnika zatim upišite Driverquery. Ukoliko želite vidjeti sve mogucnosti prikaza informacija o driverima upišite "Driverquery/?" ili još bolji opis možete pronaci u Help and Support. Ako želite sacuvati popis drivera kao text file to možete izvesti na primjer ovako: "Driverquery/FO LIST >C:/Lista.txt" tako ce popis drivera biti sacuvan na particiji C: kao lista text file. Naravno extenzije možete mijenjati prema vašim željama.
-> Pregled svih procesa na racunalu
Više podataka o aktivnim procesima na vašem racunalu možete dobiti u Command Promtu sa naredbom Tasklist. Uz broj procesa, zauzece memorije prikazan je i PID (Process identification). Upišite "tasklist/?" i dobiti cete detaljne upute za rad sa naredbom. Ukoliko upišete "tasklist/svc" prikazati ce vam sve servise koji koriste odredeni proces a možete i izdvojiti prikaz naprimjer "tasklist/svc /fi "imagename eq svchost.exe" ". Za ukidanje nekoga servisa ili aplikacije koristite naredbu "taskkill" kojoj dodate PID ili Image Name, dakle u primjeru izgleda ovako "taskkill/PID 3996" ili "taskkill/IM winamp.exe". Za primjenu sile koristite F što nije f..k vec force i primjenjuje se ovako "taskkill/F /IM cmd.exe".

-> Kako prekinuti Internet konekciju pa ju ponovno pokrenuti bez opasnosti od trganja uredaja.
Stisnite START i odaberite RUN, tu upisite cmd.exe. Otvorit ce vam se crni prozor Microsoft Windowsa. U taj prozor upisite: ipconfig/release, pricekajte dok vam se ispisu sve IP Adrese – sada vise niste povezani, zatim upisite: ipconfig/renew i Internet konekcija je ponovno tu.

-> Kako maknuti nazive ikonama sa desktopa.
Mnogi vole na svom desktopu vidjeti sve ljepo uredeno i sredeno, a ako vam sama slika odmah simbolizira ono sto je unutar ikone za ljepsi izgled mozete maknuti naziv datoteke ili filea na ovaj nacin. Odite na ikonu kojoj zelite izbrisati tekst, stisnite na nju i pritisnite F2 ili desni klik misa pa Rename. Sad drzite tipku ALT i napisite 0160 te pritisnite ENTER. Ako ste sve dobro ucinli vasa ikona sada nece imati tekst. Ako zelite vratiti tekst jednostavno ga ponovno upisite.

-> Kako namjestiti Outlook Express da vidite Hrvatski
Ukoliko u Outlook Express-u ne možete vidjeti ili koristiti hrvatska slova pratite sljedece upute: U Control Panel-u otvorite Regional and Language options i pod Regional Options namjestite Croatian, Croatian zatim pod Advanced provjerite u listi dali je ukljuceno 28592(ISO 8859-2 Central Europe) i takoder postavite na Croatian. Otvorite Outlook Express i Tools – Options, u vrhu odaberite Read zatim Fonts. Pod Font settings odaberite Central European zatim pod Encoding namjestite na Central European (ISO) i odaberite Set as Default.

-> Kako trajno ugasiti MSN Messenger
Ukoliko ga ne koristite nije vam potreban. Može se jednostavno u njemu kada ga otvorite pod Tools/Options/Preferences iskljuciti da se ne podiže zajedno sa Windowsima ali u tom slucaju on je i dalje aktivan u pozadini. Ukoliko imate administratorske ovlasti možete ga trajno iskljuciti. U Control Panetu otvorite Administrative Tolls pa zatim Services. Dole ispod pronadite Messenger desni klik na njega i Properties pokazati ce vam da je aktivan, pritisnite Stop i u izborniku iznad namjestite na Disable potvrdite na OK i Messenger je ugašen

-> Kako otkriti program za nepoznatu ekstenziju
Ukoliko negdje na racunalu imate neku datoteku koja nije povezana sa nijednim programom koji je instaliran na vašem racunalu vjerojatno vas zanima koji vam je program potreban za pregled te datoteke. Desnim klikom i odabirom opcije Open otvoriti ce se prozor koji ce vam ponuditi dvije mogucnosti. Spajanje na Microsoft Windows File Associations je odlicno rješenje pokazati ce vam koji vam je program potreban za otvaranje datoteke. Ukoliko u Microsoftovoj bazi podataka ne pronadete rješenje na Internetu postoje stranice koje se bave upravo tim problemima na kojima možete pronaci popis svih poznatih extenzija, njihovo znacenje i kojim se programom otvaraju – Filetext , Whatis.Techtarget

-> Upravljajte programima koji se pokrecu s Windowsima
Prilikom pokretanja racunala pokrecu se mnogi programi koji zauzimaju memoriju i opterecuju racunalo. Prilikom instalacije vecina programa se ubacuje u Start Up i pokrece se zajedno sa Windowsima mada neki od njih nisu nužni. Zajedno sa racunalom se znaju pokretati razni spyware i virusi koji su aktivni u pozadini racunala pa je korisno voditi kontrolu svih programa koji se nalaze u Start Up-u. Do informacije koji se programi nalaze u Start Up-u možete doci na sljedeci nacin: Start – Run pa upišite “MSCONFIG” bez navodnika i Ok. Otvoriti ce se System Configuration Utility na zadnjem izborniku Startup se nalazi popis svih programa koji se pokrecu zajedno sa racunalom. Ukoliko želite neki program izbaciti sa te liste iskljucite ga.
Ukoliko niste sigurni za neki Start Up program informacije o njemu možete saznati na stranici Lafn.org .

-> Upisite svoj text u Internet Explorer Title Bar
Internet Explorer Title bar text se nalazi u vrhu Explorera gdje piše - Microsoft Internet Explorer. Ukoliko na tom mjestu želite upisati nešto svoje idite u Start – Run upišite “gpedit.msc” zatim pratite User Configuration – Windows Settings – Internet Explorer Maintenance – Browser User Interface , dva puta kliknite na Browser Title kliknite na Customize Title Bars izbrišite to što piše i upišite nešto svoje

-> Kada lista U Start Meniju postane prevelika
Ukoliko na racunalu imate poveci broj instaliranih programa i igara u Start meniju lista svih programa zna biti previše velika pogotovo ukoliko vam je rezolucija 800x600. Tada je korisno ukljuciti Scroll Programs, znaci da se programi prikažu jedan ispod drugog. Do te opcije se dolazi: desni klik na Taskbar – Properties – Start Menu kliknite na Customize pa Advanced. Pod “Start menu items:” pronadite opciju Scroll Programs i stavite kvacicu. Potvrdite na Ok pa zatim Apply pa opet Ok , pogledajte listu svih programa ukoliko vam se ne svida istim postupkom skinite kvacicu sa Scroll Programs.

-> Sinkronizirajte sat sa Internet time serverom
Network time server preko Network time protokola osigurava prenošenje ispravnog vremena. Da bi vaš sat uskladili sa Time serverom dva puta kliknite na sat u vašem taskbaru, u novom prozoru provjerite ispravnost datuma zatim kliknite na Time Zone i provjerite dali je uredno naveden glavni grad – Zagreb i dali je stavljena kvacica na “Automaticly adjust clock for daylight saving changes”. Zatim kliknite na Internet Time gdje mora biti ukljucena opcija “Automatically synchronize with an Internet time server”, jednostavno kliknite Update i vaš sat je precizan.

-> Nepostojeci No To All…Prilikom kopiranja filova na neko drugo mjesto gdje istoimeni filovi vec postoje Windowsi ce vas pitati da izaberete izmedu 3 opcije : Yes, Yes To All, No. Ukoliko takvih filova ima više za svakog pojedinog trebate kliknuti No. Opcija No To All nije navedena ali ukoliko držite Shift i kliknete No to je jednako No To All.

-> Ubrzajte gasenje racunala
Kada gasite racunalo Windowsi provjeravaju i cekaju sve servise koji su aktivni da se ugase i spreme u system registry. Pri tom provjeravaju printer, scanner i sve ostalo što je spojeno na racunalo kao i razne servise koji rade u pozadini racunala. Ukoliko se neki servis ili aplikacija ne ugasi Windowsi vam otvore prozor na kojem vi gasite sa “End Now”. Ukoliko želite ubrzati gašenje racunala ucinite sljedece: Start – Run upišite regedit, zatim pratite kljuc HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control dva puta kliknite na “WaitToKillServiceTimeout” i pod Value data: upišite 1000, znaci 20000 promijenite na 1000 i testirajte, uvjek možete vratiti na 20000

-> Kratice u Internet Exploreru
Evo nekoliko kratica tipkovnicom pri radu sa Internet Exploreru koje omogucavaju brži rad.

Alt + Lijeva Strjelica - Previous page
Alt + Desna Strjelica - Next page
Ctrl + D – Dodaj u Favorites
Ctrl + H – Otvori History
Ctrl + B – Prozor Organize Favorites
Ctrl + L – Prozor Open za upisati Internet adresu
Ctrl + N – Novi Web Browser
Ctrl + R – Refresh
Ctrl + W – Zatvori aktivni Browser
-> Brze koristenje najkoristenijih programa
Quick Launch Taskbar Toolbar koji vam omogucava pokretanje najkorištenijih programa na samo jedan klik. Nalazi se u Taskbaru ukoliko vam nije otvoren otvorite ga – desni klik na Taskbar pa u vrhu pod Toolbars kliknite na Quick Launch. Vrlo je jednostavno dodavati i brisati Shortcute iz njega. Ukoliko želite staviti Shortcut u Quick Launch jednostavno sa Desktopa dovucite Shortcut i pustite ga u Quick Launch a ukoliko želite izbrisati Shortcut iz Quick Launcha jednostavno desni klik na željeni Shortcut i Delete.


-> Sami odredite boje u RGB ili Hex
Teško netko može znati sve boje i nijanse koje se koriste na racunalima i vjerojatno ste nekada bili u prilici promijeniti negdje boju ali niste znali ime ili kod. Koliko uopce postoji boja? Vjerovali ili ne samo 3 osnovne crvena, žuta i plava sve ostale su nastale mixom ove 3. Na Internetu je moguce pronaci precizne nijanse boja koje vama trebaju pa pregledajte slijedece linkove: Maxkolor, Endprod, Webdelopersnotes, a ovdje možete sami izraditi boje koju želite Webspresso upišite trenutnu boju u Hex ili RGB i mijenjajte

-> Promjenite Logon i Welcome Wallpaper
Program koji upravlja logonom nalazi se u C:WINDOWSsystem32logonui.exe pa ukoliko želite promijeniti napravite sigurnosnu kopiju – kopirajte logonui.exe na neko drugo mjesto na racunalu. Na stranici ThemeXP možete pronaci razne teme. Kada ste skinuli aplikacije instalirajte. Prilikom instalacije ponuditi ce vam zip datoteku pa je unzipajte negdje na racunalo a software koji se instalirao možete izbrisati, a .exe koji ste unzipali preimenujte na “logonui”. Restartajte racunalo u Safe modu (tipka F8 pri startupu). Logonui.exe koji ste preimenovali zamijenite sa onim u C:WINDOWSsystem32 i restartajte racunalo

-> Izradite Shortcut za brzi shutdown i restart
Program shutdown.exe upravlja shutdown i restart opcijama a nalazi se u C:WINDOWSsystem32 folderu. Ukoliko želite izraditi shortcut ucinite sljedece: desni klik na desktop i odaberite New – Shortcut. U prozor koji se otvorio trebate upisati sljedece: za shutdown “shutdown -s -t 00” bez navodnika, a za restart “shutdown -r -t 00”. Napravljenom shortcutu dodajte ikonu – desni klik na shortcut – Properties – Change icon. Timer “t 00” su sekunde i po standardu ukoliko ne upišete 00 odbrojavati ce 20 sekundi. Parametri “-s” i “-r” daju naredbu shutdown ili restart a ukoliko želite saznati još neke parametre u Command Prompt upišite “shutdown/?”

-> Jednostavno editiranje SEND TO Izbornika
Izbornik Send To se nalazi na desnom kliku i nudi pretežno siromašna odredišta. Neke opcije koje vam nudi rijetko koristite primjerice “Compressed (zipped) Folder” ili “Web Publishing Wizard”. Sve što se nalazi u izborniku Send To možete pronaci u C:Documents and SettingsVaše_imeSendTo folderu koji je skriven pa u Exploreru pod Tools – Folder options – View kliknite “Show hidden files and folders” ili jednostavno upišite preciznu adresu u Explorer. Jednostavno možete izbrisati sve što vam nije potrebno a ukoliko želite dodati neko odredište izradite shortcut na desktop pa ga ubacite u folder SendTo primjerice particiju npr: D:, E: ili neki folder u njima.

-> Kako na tri nacina pozvati TASK MANAGER
Task Manager je program koji daje na uvid sve radnje i informacije koje se trenutno odvijaju u racunalu: Applications, Processes, Performance, Networking, Users, Shut Down i pod File – New Task (Run). Dakle kompletan nadzor i upravljanje nad racunalom. Task Manager možete pozvati na 3 nacina ovisno o situaciji u kojoj se nalazite:
1. Ctrl + Alt + Delete
2. Desni klik na Taskbar – Task Manager
3. Ctrl + Shift + Esc

-> Pretrazivanje skrivenog sadrzaja u Windowsima
Windowsi imaju puno skrivenih dijelova a ukoliko vi želite nešto sakriti ta opcija vam je dostupna na desnom kliku – Properties pa pod Attributes oznacite Hidden. Ukoliko želite da se u vašu pretragu ukljuce i skriveni filovi i folderi pokrenite Start – Search odaberite "All files and folders" zatim kliknite "More advanced options" i oznacite "Search hidden files and folders". Pod "Look in" preciznije odaberite podrucje pretrage što ce vam skratiti vrijeme pretrage. Osim pretrage imenom možete pretraživati i extenzije tako da upišete npr. "*.mp3" ili (avi, exe, doc, vob,) što ce vam prikazati filove te extenzije sa zadanog podrucja. Ukoliko upišete samo "*" dobiti cete kompletan sadržaj - npr. DVD-a.

-> Zadajte racunalu vremenski rok kada da se ugasi
Shutdown timing je moguce namjestiti na nekoliko nacina ali evo ipak cu vam kao najjednostavnije rješenje ponuditi malu aplikaciju Shutdown Timer veliku svega 231kb. Nakon što skinete zip datoteku unzipajte je negdje na dohvat ruke recimo na desktop. Kada pokrenete Shutdown timer ce vam se pojaviti u taskbaru. Lijevi klik – omogucuje vremensko postavljenja timera po minutama ili po lokalnom vremenu kao i mogucnost odabira - power off, shutdown, reboot, log off, dok desni klik na ikonicu u taskbaru nudi trenutni shutdown i reboot. Drugi nacin je izrada shortcuta što je opisano u postu niže naslova "Shutdown/Restart" i postavljanja timera "t 00" izraženo u sekundama - pitanje postavio Donatello.

-> Automatski Logon pri podizanju Windowsa
Ukoliko ste jedini user na racunalu a Windowsi vam traže upisivanje passworda u logon dijelu to nije potrebno i možete iskljuciti. U Start-Run upišite " control userpassword2 " bez navodnika i u prozoru koji se otvori stavite kvacicu na " User must enter a user name and password to use this computer" dakle kada je tu postavljena kvacica nije potrebno upisivati user name i password a ukoliko na toj opciji nema kvacice potreban je unos user namea i passworda pri startupu Windowsa.

-> Printanje sadrzaja nekog Direktorija
Ukoliko želite printati sadržaj neke particije i sadržaj nekog foldera uociti ce te da Windows XP nemaju tu opciju. Na Internetu postoje mnogi programi za tu namjenu ali nisu vam potrebni kreirajte sami mali alat za printanje direktorija. U notepadu izradite Batch File evo kako: otvorite notepad i u njega upišite sljedeci code:
@echo off
dir %1 /o:g > c:directory.txt
start /w notepad /p c:directory.txt
del c:directory.txt
exit
Zatim kliknite na File – Save As.., sacuvajte na nekoj particiji (C:,D:,E:..) i nazovite npr. Print_directory.bat- obavezno .bat na kraju. Kreirani Batch File možete postaviti unutar bilo koje foldera ciji sadržaj želite printati jednostavno prebacivajte originalni Batch File na bilo koje odredište sa copy/paste poslije printanja ga možete izbrisati a original cuvajte uvijek može zatrebati.

-> Nero Wave Editor – Snimajte audio kasete i gramofonske ploce u racunalo
U vecini slucajeva i ne znate da ste sa Nero Burning Rom paketom instalirali odlican Nero Wave Editor program za obradu zvuka kojeg ce te pronaci u Start – All Programs – Nero. U pozadini racunala na zvucnoj kartici u Line In (obicno plave boje) spojite sa odgovarajucim kabelom gramofon, kasetu, gitaru i snimajte Record (Ctrl + R). Za obradu snimljenog materijala imate mnoštvo efekata, prozor je podijeljen u dva dijela to su lijevi i desni kanal. Enhancment nudi opcije za eliminiranje šuma. Obradeni snimljeni materijal sacuvajte kao wav, mp3, wma ili aif s tim pripazite wav je bez kompresije.

-> Dodavanje i micanje programa iz START MENU-A
Ukoliko ste instalirali neku igru ili program koji nisu ušli u Start Menu lako ih možete dodati. Desni klik na bilo koji .exe file i odaberite " Pin to Start Menu" i pojaviti ce se u Start Menu-u poviše " Separator line". Da bi ste uklonili taj isti file desni klik na njega u Start Menu-u i odaberite " Unpin from Start Menu".

-> Sto kada nemate tipkovnicu – On Screen Keyboard
Ukoliko imate neki problem sa tastaturom pomoci vam može On-Screen Keyboard kao zamjenska tastatura unutar Windowsa. Koristi se sa mišem pa malo izvježbajte rad jer nikada ne znate kada vam može zatrebati. Pronaci cete je u Start – All Programs – Accessories – Accessibility – On Screen Keybord ili u Start – Run upišite " osk ".

-> Windows program za izradu sigurnosnih kopija
Unutar Windowsa XP imate NTBackup Utility za izradu sigurnosnih kopija Hard diska. Windows XP Professional ima taj utility instaliran " by default", dok Home Edition taj utility mora naknadno instalirati sa Win XP Home CD-a a nalazi se ( npr. X je vas CD-Rom) X:VALUEADDMSFTNTBACKUP pokrenite Ntbackup.msi i pratite instalaciju.
Pokretanje utility-a: Start – Run upišite "ntbackup" i pokrenuli ste Wizard za ovaj utility kojeg jednostavno pratite. Pošto ovaj utility nema mogucnost spremanja na CD pametno je da Backup sacuvate negdje na Hard disk zatim ga spržite na CD

No comments:

Post a Comment